Агротехничар

АГРОТЕХНИЧАР

Школовање за агротехничаре траје четири године.
Наставни план и програм се састоји од општеобразовног и стручног дијела, у којем ученик стиче и усваја основна знања и вјештине из области пољопривредне производње.
Агротехничари раде на отвореном (оранице, ливаде, воћњаци, вртови, виногради), али и у затвореним просторима, као што су стакленици, пластеници, стаје, подруми, складишта и слична мјеста.
Опис послова након завршетка школовања
Агротехничари организују, надгледају и усклађују биљну и сточарску производњу у пољопривредним предузећима и на приватним посједима. Циљ је произвести биљне културе на ораницама (житарице, поврће, индустријско и крмно биље), у воћњацима и у виноградима. У склопу сточарства они узгајају крупну и ситну стоку и живину те раде на примарној преради производа. У раду се служе различитим алатима, стројевима и уређајима. То могу бити једноставније алатке (ножеви, маказе, виле, лопате, грабље, мотике, пиле), али и сложенији погонски и прикључни стројеви (трактори, комбајни, оруђа за обраду земљишта, инкубатори, појилице, хранилице, музни уређаји и сл.). Служе се разним инструментима, попут термометара, барометара, анемометара, пХ-метара, хигрометар, и сличних мјерних апарата.

*Послови у ратарству обухватају припрему земљишта, ђубрење, сјетву, односно садњу, заштиту биља, убирање плодова (жетву), складиштење и припрему производа за даљну прераду.
*У вртларству узгој поврћа, цвијећа, украсног грмља и дрвећа укључује посебну обраду земљишта, производњу или избор садног материјала и сјемена, ђубрење и заштиту те отпремање готових производа на тржиште.
*У воћарству узгајају се све врсте домаћег воћа (јабуке, крушке, шљиве, марелице, брескве, трешње, вишње, ораси) и неке врсте јужног воћа (смокве, лимуни). Послови укључују припрему и ђубрење земљишта, подизање плантажних или расутих воћњака, обрезивање круне воћака, прскање и запрашивање против болести и штеточина, бербу, сортирање, складиштење те прераду сушењем, конзервирањем, цијеђењем у сокове или печењем у алкохолна пића.
* У виноградарству и винарству риголају и ђубре земљиште за садњу различитих врста грожђа, обрезују лозу, прскањем и запрашивањем штите је од болести и штеточина, беру и разврставају грожђе и у подрумима га прерађују у вино, које филтрирају и претачу те спремају у бачве или боце, етикетирају, похрањују или га отпремају на тржиште.
*У сточарству узгајају говеда, што обухвата његовање и храњење приплодних јуница и бикова, музних крава те товљење телади и јунади. Надаље, они раде на узгоју, исхрани, селекцији, приплоду и тову свиња, оваца и коза те разних врста живине. У тај склоп послова улази и производња млијека те конзумних јаја и јаја за расплод. Агротехничари се могу бавити и другим гранама производње, као што су пчеларство, рибарство, коњарство.