Пекар

ПЕКАР

Школовање за занимање пекар траје три године. Пекари током школовања стичу теоријаска знања и стичу практичне вјештине. Ученици праткичну наставу изводе у школској пекари а производе продају у школском продајном простору.

Опис послова након завршетка школовања

Пекари мијесе и пеку хљеб и пециво. 

 Да би испекли хљеб или пециво, пекари прво припремају смјесу од које мијесе тијесто. У смјесу стављају просијано брашно, квасац, со, воду и остале састојке. Потребне количине састојака одређују вагањем. Од припремљене смјесе стројно или ручно мијесе тијесто. Тијесто затим обликују на потребну величину и облик и слажу га на лимове за печење. Наџиру процес дизања тијеста прије и за вријеме печења. Према врсти и пецивости тијеста, пекари слажу лимове с хљебом и пецивом на одређено мјесто у пећ. Према врсти хљеба или пецива, намјештају температуру пећи, а према потреби додају или одузимају пару приликом печења. Посебно пазе на трајање печења, како би печени хљеб и пециво на вријеме извадили из пећи. Кад су хљеб или пециво испечени, пекари их ваде из пећи специјалним пекарским лопатама. Затим их стављају у кошаре, у којима их на колицима превозе до продајног простора или их слажу у кутије у којима их достављају у продајна мјеста.

    Пекари се у раду служе ситима, вагама, посудама за мијешање тијеста, кошарама, пекарским лопатама, лимовима за печење, колицима за пријевоз и др. Рукују стројевима и уређајима за мијешање и обликовање тијеста. Опслужују и наџиру рад свих врста пећи: земљаних, парних, електричних, каналних, аутоматских. На мјерним инструментима очитавају и прате температуру и влажност радног простора и у пекарској пећи. Хљеб и пециво израђују од брашна различитих житарица: пшенице, ражи, кукуруза итд. Пазе да се брашна и остале сировине исправно ускладиште. Посебну пажњу посвећују личној хигијени и одржавању чистоће радних просторија, пећи и средстава рада.